En pilgrims reflektioner om hållbart liv

Observera

Denna text publicerades första gången den 8 oktober, 2020. Den kan därför innehålla information eller ståndpunkter som är inaktuella. Den finns tillgänglig på hemsidan för arkivändamål.

”Som pilgrimsvandrare vill jag också identifiera mig med alla de människor som söker sin livsväg, som har det gemensamt att vi alla vandrar på samma jord och vill finna en mening med våra liv”.  Orden är hämtade från inledningen av Göran Strömners bok, En pilgrims reflektioner – om hållbart liv.

Göran Strömner, pastor i Equmeniakyrkan, fick för sig att ge sig ut på en pilgrimsvandring från Ockelbo i Gästrikland till Råbergsvallen, söder om Delsbo i Hälsingland. Han gick själv. Övernattade i församlingshem, kyrkor och sommarhem eller spände upp sin hängmatta mellan två träd. Han gick och funderade över vad det kan innebära att leva ett hållbart liv. Hur väljer vi väg idag när vi vill leva hållbart? Vad säger oss den kristna tron i vägvalen? Var finns den gemenskap – och hur ser den ut – som öppnar för Guds framtid? Kan en kärlekens kultur hålla samman mänskligheten? Det blev en på många sätt vacker bok – sex korta kapitel med reflektioner om vad det hållbara kan vara.  

En bok att leva med

Boken är på många sätt en bok att leva med. En bok att både bildligt och verkligt bära med sig. En bok att sakta ta sig igenom. Varför inte en bok att leva med under en egen vandring – att gå ett stycke med det av tankar som texterna drar igång om smått såväl som stort.  

Jag gillar enkelheten och samtidigt det anspråksfulla i att faktiskt låta tankarna bli en bok. Jag gillar det eftertänksamma och ambitionen att skapa sammanhang av några tankar. Att det som en tänker på sin vandring hänger ihop med andras liv och andras kamp för att hitta just det hållbara i livet. Tänker att det är den tröst vi lever med: att det jag tänker delar jag med andra. Med den insikten vi går vidare i vårt sökande efter det hållbara.  

Boken finns att  beställa, häftad eller som e-bok, t ex på adlibris. Pris: 137/62 kr. 

Claes-Göran Ydrefors