Nyhetsbrev – Våren 2021

Tack för ditt intresse för Brobygge och för att finnas med och bygga broar i vår tid! Det behövs initiativ och människor som vill hitta vägar att förena och försona, när mycket ser ut att dra oss isär. Ibland behöver vi helt enkelt hjälpa varandra att uppmärksamma de broar som finns och allt det goda samspel som pågår. Berättelsen om splittring är inte den enda, det finns också en större berättelse om samhörighet och brobyggen i världen.

Kan 2021 bli ett år när vi börjar röra oss mot något nytt?

Från Pilgrimscentrum i Vadstena anordnas en pilgrimsvandring till klimatmötet i Glasgow, COP26. Det blir en konkret gestaltning av hur vi alla behöver ta nya steg för klimatet. Vi anar ett långsammare liv med mindre packning, en livsresa med en avsikt. Det handlar inte först och främst om att ge avkall på bekvämligheter utan snarare om att upptäcka det som gör livet meningsfullt. Det blir på grund av pandemin en mindre grupp som kan delta i den långa vandringen från Vadstena, men vi uppmuntras alla att anordna lokala vandringar, i mindre grupper, och registrera dem som en del av den gemensamma vandringen. Tips på hur du kan göra en vandring hittar du bland annat här. Läs gärna mer på Glasgowvandringens hemsida: walkforfuture.se/

Brobyggepodden

Brobygges egen podcast Brobyggepodden har kommit i mål med den första serien samtal, om 12 steg och klimatet. Samtalen fortsätter med nya teman, och några avsnitt handlar nu om den existentiella relationen till skogen/naturen, där vi tar hjälp av David Thjurfjells bok Granskogsfolk. David gästar oss också i ett avsnitt.

Vi vill stimulera till viktiga och lyssnande samtal om det som rör sig inom oss, både i det personliga och i det gemensamma. Välkommen att höra av dig om du har förslag på samtalsämnen och hjälp gärna fler lyssnare att hitta podden! (Den finns där poddar finns…)

Lästips

I sommar kommer en ny bok av Harry Månsus, Sången om livet, som ges ut av Votum förlag. Karin Olofsdotter skriver en samtalsguide för grupper som vill läsa boken tillsammans, den kommer finnas på Bildas hemsida. Andra böcker att rekommendera för gemensam läsning är God Jord och ett hållbart liv av Johannes Widlund, Libris förlag och Hållbar vandring med Frälsarkransen av Pär Friberg och Magnus Myrberg, Verbum förlag.  

I en krönika i tidningen Sändaren försökte jag nyligen sätta ord på något av mötet mellan förtvivlan och hopp i en tid som vår, den kan du hitta på den här länken: Tolvstegaren ser en möjlig förändring | Sändaren (sandaren.se)

Höstkonferens

Den 22-24 oktober planerar vi en gemensam konferens med Brobygge och Grön Kyrka, med temat: ”Hela jorden är full av Guds härlighet”. Håll utkik efter mer information!

Pandemin

Vi har alla levt med ett större mått av osäkerhet sedan Covid19-pandemin tog fart över världen. Osäkerhet är egentligen inget nytt, allt liv innebär risk, men nu blev det så påtagligt. Kanske får vi nu också syn på våra egna försök att skapa trygghet i en otrygg tillvaro, de strategier vi använder, i stort och smått. Du har dina, jag har mina. Jag tror att vi människor är kallade att odla tillit i den här världen. Hur gör vi det?

Att hålla avstånd har varit en viktig gemensam strategi nu, och det är något med de här synliggjorda avstånden mellan människor som berör mig. För visst behövs det där utrymmet mellan oss, och det kan vara en yta där tillit kan växa. Men det finns också en risk att avståndet förstärker våra rädslor för andra, att vi mer instinktivt ryggar tillbaka i möten med okända. Här behöver vi hitta vägar att liksom odla vår tillit aktivt. Hålla avstånd – och le mot andra. Hålla avstånd och använda vänliga ord och varm röst. Använda avstånden till att ge varandra frihet och kärlek. Det vi ger kommer ofta i retur!

Tre goda praktiker för vår tid:

  • Att grunda oss i det som är vårt livs Ja – det vi står på, bejakar och är på väg till. I en tid där mycket ställs mot varandra, där opposition kan vara nödvändig, behöver vi hämta kraften i det vi bejakar. Ja!
  • Att ge tid och engagemang i något socialt sammanhang. Det behöver få finnas ett utflöde i livet där våra gåvor och resurser kommer andra till del. Där vi får möta människor med andra förutsättningar och öva oss i att ge av vår uppmärksamhet. Det kan vara stort eller smått!
Lena Bergström

Fyll gärna i kontaktformuläret om du vill få nyhetsbrev hem direkt till din inkorg!

Må din väg gå dig till mötes!
Lena Bergström, verksamhetsledare för Brobygge

 lena.bergstrom@equmeniakyrkan.se